2008.05.26. 14:03| Szerző: vidéki men

Naaszondja...
Ha már egyszer SZMSZ, meg ilyen kemény dolgok, meg szigor, valamint meg is lettem szólítva közvetlenül, akkor kényszerűségből megnyilatkozom.

Noha Tömzsi az elején megkérdezte, hogy lesz-e ebből post, és noha azt mondtam hogy nem -ami őt kellőképpen meg is nyugtatta-, azért csak kénytelen vagyok írni.
Tehát a dolog Tömzsivel kezdődött. Ő P.-ékkel italozott, aki mint az este folyamán kiderült remek ember, mert noha kevéssé kedvel (ilyen-olyan mindenkin kívülálló okok miatt), azért elviselt, sőt még barátságos is volt. Úgyhiszem nagy szükség van ilyen toleráns, és nagylelkű emberekre a világnak. Tényleg.

Frittmann nem hiába lett az év borásza, így én is egy gyümölcsös illatú, de azért férfias, izgalmas savú Irsaival nyitottam. Egy üveggel természetesen. Annyit hadd áruljak el Tömzsiről, hogy van egy pont amíg hevesen (már, már gyanúsan) tiltakozik, hogy csak egy sör, csak egy üveg bor stb... Amint azonban ez az előírt mennyiség lecsúszik, Ő maga változik korábbi elveinek legharcosabb ellenfelévé.

Tömzsi sajnos ízlésrepedésben szenvedett, és hiába próbáltam támogató sínbe helyezni a sérült szervet, fájdalomtól fintorba torzult arcát látva nem volt szívem kényszeríteni, ezért az este hátralevő részében a Fritzek (lásd alább) hathatós anyagi támogatásával szolid italozásba fogtunk, aminek áldozatai  inkább a Tokaji-borvidék förtelmes szirupjai nedűi voltak.

Most lehet hogy magamra vonom nemcsak a borászok, de Hermésztől kezdve Sauronig mindenkinek a haragját, azonban nem tudom elhallgatni az édes borokkal kapcsolatos meglátásaimat.

Ad 1. Az édes bor SZAR! Igen, így nagybetűvel, dőlten, kövéren, aláhúzva.
Ad 2. A cukorból alkohol lesz, és ha a bor cukros, fel akar forrni.
Ad 3. A kénvegyületek többnyire mérgezőek, és mint ilyenek, megölik a jószágokat a borban, és nem engedik újra felforrni az üvegben.

Tanult borászok elárulták, hogy a fehérborokat lehet stabilizálni többek között ilyen kénes varázslatokkal, valamint egy részecskeszűrővel is, ami kiszűri az élő jószágokat, és ha steril körülmények között lepalackozzák ezután a bort, akkor akár intravénás használatra is megfelelő lenne ;-). Nyilván lehetne még pasztörizálni (magyarul felhevíted nagy nyomáson, ahogy a sörrel is teszik pl.), de szerintem, ez nem tesz túlságosan jót a bornak.

Míg az 1. számú metódus occó, a 2. számú meglepő módon (a szűrő kurvadrága, és ugye el is tömődik) nem az, sőt! Ennek is köszönhető, hogy az édes borokat, főleg ha nincs full alkoholra kiforrva (vagy cukrot basznak bele, hogy a kezüket törné szilánkosra egy faroló Zil), akkor szénné-fossá kénezik.

A kémiai részletekkel nem untatnék senkit (lásd melléklet), a lényeg, hogy olyan bizbazt tesznek bele ami vízben oldódva különféle kénvegyületekké alakul mint pl a kénessav. Én ezektől kurva szarul leszek másnap, olyannyira, hogy a rosszullétem megakadályozza, nemcsak azt hogy részleteiben felidézzem azt a bizonyos estét, de azt is, hogy másnap kimenjek borfesztre (lásd szintén a mellékletet az élettani hatásokat illetően).

Egy szó mint száz: óvatosan azzal a kénnel, mert a valagadban gyújtok meg belőle egy ökölnyit borászbácsi!

Ennyit a vinokemikáliás mérgezésről (szép szó mi? én találtam ki!).

Az este kétségtelenül legnagyobb attrakciója az a nemzetközi buzi (ezúton határolódik el ettől a kijelentéstől a blog szerkesztősége, és jelenti ki hogy a melegek fontos, és tiszteletre méltó tagjai a társadalomnak), akinek a bemutatásához kétségtelen hogy fotóra lenne szükség. Megpróbálom olyannyira plasztikusan bemutatni, amennyire csak telik tőlem.

Tehát... Képzeljünk el, egy pocakos 40 körüli (hajléktalan 30-as), kisség kócos figurát, akinek az arcán gyermeki mosoly ül, látni engedve szabályos fogsorát, aminek egyetlen hibája szembetűnő csupán, de az nagyon, lévén hiányzik a felső jobb 3-as foga.

Szóval Gergr Clooney-s nevető szem, széles mosoly, a kócos hajba húzott kötött piros sapka, ami csak a feje búbját fedi. Fülében feltűnő csillogó szirszarok (fülbevalók).
A ruházata áll mindezek melett egy feszülős, hasvillantós top-ból (hozzá szőrős sörhas), egy fehér színű, testre feszülő (szerintem cipőkanállal mászott bele) háromnegyedes nadrágból (piros csík oldalt), ami vagy bringás nadrág, vagy -ami valószínűbb- utánzat amerikai focis nacimaci. Esetleg egyszerűen női halásznadrág. A zsebei félig nyíltak a csípőjén annyira feszült. A cipőre nem emlékszem. Az egész lényét a hangja (és természetesen a mondanivaló, de arról később) koronázta meg. Olyan affektatív, nyávogó, bizalmaskodó buzihang. De durván. Nárai "odacaptam a falhoooz" Tamás hozzá képest öblös, férfias bariton.

Az a baj, hogy nem emlékszem mit hordott öszze, de kb arról szólt a dolog, hogy heherészett ("ez nagyon ott van, hehehehe..."), kellemetlenkedett (amíg nem kapott cigit, meg bort), és nemzetközi sztorikat mesélt, amiben minden második mondatban eggyel több millió szerepelt, valamint eggyel több világhatalom.

Később elpályáztunk és ittunk 500ft os bort (neeem nem decije ÜVEGJE), amitől végleg meg lettünk zakkanva. Valamint sok hasznos információval lettünk gazdagabbak, miszerint a M. pincészet borai azért büdösek, (penetráns élesztőszag) mert fahordóban érnek. A többi (ami nem büdös, tehát az ÖSSZES) az fujj savállóacél, köp, köp, de eeeez... Ez fa. Értem én, csak mosni kéne kéremszépen, van ahol a hordómosás tovább tart mint az egész szüret, mert adnak arra, mi kerül ki a kezeik alól (tudom én nem értek hozzá, az a jó ha büdös). Értem én hogy tradíció, meg sajnálja azt a fincsi penészt kimosni a dédfater hordóiból, de azért na! És a többiek, akiknek NEM büdös a bora, kikérik maguknak, hogy mind acél, meg reduktív, meg fuj nem tradícionális. Amúgy szintén nekik, (hogy ne lehessen azt mondani hogy fikázok), gratula a címkékért, még nem láttam igényesebb papirost borosüvegen.

Találkoztam még régi cimboráimmal (a fox kids személyesen, ami egy külön történet), és valahová indultam, de megálltam ingyen inni (és a pulton mustrált szarvasgombáról diskurálni az egyik helyen). A tulaj úgy be volt baszva mint én. Kafa volt, de ezután nem világos, hogy mit oder ohne búcsú váltunk el Tömzsivel.

A másnap olyan volt, mint azt a lenti melléklet jósolja, fejfájás, hasmenés, majdnemhányás, gszóval pfujj. Ja és a szamorodni spec aromája penésszel vegyülve a számban. Háromszoros ÖEJJ!

Akkor igyak legközelebb édes bort, amikor ingyen van lehetőségem van rá nagyon muszáj! (akkora bunkó vagyok, hogy elsőre "ly"-al sikerült leírnom)

"A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) az egyik legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, hasmenést, rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart, asztmarohamokat, még súlyosabb esetben anafilaxiás sokkot idézhet elő. Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. A kén-dioxidról kokarcigonén hatás feltételezhető (más anyagokkal együtthatva elősegíti a rák kialakulását)."
forrás: http://www.allergiainfo.hu/inda20ea.html


<táblázat kigyökölve, mert hogy néz má' ki?>
forrás: http://www.kotikvf.kvvm.hu/allapotertekeles2004/02legszennyezes.htm
 
A Fritzek fizetik: Tömzsi -aki német családapák kifosztásával keresi a kenyerét- fizet, részint szánalomból amiért a vidékki men állandóan csóró, részint azért, hogy még ne kelljen abbahagynia az ivást, de főképpen azért, mert jóarc.

A bejegyzés trackback címe:

https://sokallok.blog.hu/api/trackback/id/tr42488587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidéki men · http://sokallok.blog.hu 2008.05.26. 14:11:49

Vesszőket mindenki gondolja oda, a többi hibával majd javítom, ha lesz időm.

Dr.Gonzó · http://rumszoda.blog.hu 2008.05.26. 14:19:28

Legszörnyűbb kombináció, meg ha egy bor szulfitos, sörös kupakos és Tabdi...

Borsodi betyár 2008.05.27. 11:19:59

..."inkább győzött volna a peronoszpóra"
süti beállítások módosítása